Érésben:

Szőlőültetvény:

Présház:

>

Szőlő ültetése (Így ültetem én)

 

  • Talaj előkészítése

 

Legjobb a pihent talaj (2-3 éve nem volt szőlő azon a helyen) Az ültetés előtt forgatott talaj 60-80 cm mélyen (kézzel nehéz munka, nagyobb területen géppel célszerű)

 

  • Ültetés

 

Forgatott talajban fúróval célszerű (10-05 cm átmérőjű fúróval 60-65 cm mélyre fúrunk) Forgatott vagy nem forgatott földbe ásott gödörbe tesszük a vesszőt. A gödör mérete:40X40 cm kerület, 60-65 cm mélység. (a gödör olyan mély legyen, hogy a gödör aljába trágyát tudjunk tenni, azt 4-5 cm földdel le tudjuk takarni. a szőlőoltványt így beletéve az oltott fej rész a föld szintjével nagyjából szintbe legyen. ( a nyak része az oltványnak ne kerüljön szint alá.) A kiásott gödör aljába tett trágya, és a föld fölé tesszük a szőlőoltványt.

  • Szőlőoltvány előkészítése

 

Az oltvány szőlő hosszú gyökerekkel és általában hosszabb nyaki hajtással kerül a kezünkbe. Ültetés előtt a gyökereket visszavágjuk. Legegyszerűbb visszavágás: Az oltványt függőlegesen tartjuk. A talp alatt kezünkkel úgy ráfogunk, hogy a tenyerünkkel az össze gyökeret összefogjuk, és a kilógó össze gyökeret levágjuk. (Így körkörösen 10-12 cm hosszú gyökerek lesznek) A fúrt lyuknál a lyuk átmérőjének megfelelően kisebbre kell vágni. A visszavágott gyökerű oltványt vízbe kell tenni, akár 1-2 napra is, de pár órára mindenképpen., hogy a gyökerek a vizet felszívva életre keljen.

 

  • A földbe helyezés, ültetés

 

A szőlőt a vízből kivéve a tenyerünkkel körkörösen felfelé igazítjuk, úgy, hogy tenyérbe téve egy kicsit a vízszinttől felfelé álljanak. Így tesszük a gödörbe. Apró földdel behintjük, úgy hogy a gyökeret 5-10 cm magasságban földdel eltemetődjenek. ( Úgy tesszük a gödörbe, hogy lehetőleg a közepén legyen, sorba ültetés esetén kihúzott zsinór mellett) Talpunkkal a tövét óvatosan körös-körül megtapossuk. 8-10 liter vízzel beiszapoljuk.

Amikor a víz elszikkadt, újból földet szórunk a gödörbe. Óvatosan megtapossuk. Az oltvány szára melletti résznél is tömörödjön a föld. A talajszint eléréséig ezt többször megismételjük. A talajszint elérésénél pár centivel a szőlő nyakától célszerű karót tenni. (lehetőleg az északi oldal felől)

 

  • Őszi teendők

 

Az oltástól nőtt vesszőt eltemetjük a föld feletti kupacozással. Az alsó 2-4 rügy kerüljön a földel eltemetve, úgynevezett csirkézéssel. Hosszabb vessző ki fog látszani a földből, de az nem baj, lényeg, hogy a nyak közeli rügyek fagytól védve legyenek.

 

  • Tavaszi teendők

 

A fagyok elmúltával( szőlőmetszés idején) a betemetett (csirkézett) vesszőt óvatosan kibontjuk, mert lehet, hogy az alsó rügyek már duzzadt állapotban vannak, könnyen sérülhetnek. A kibontott vesszőt két élő szemre, rügyre visszavágjuk. (a nyaktól induló legalsó szem, az alsórügy, felette keressük a két élő rügyet)

 

  • Nevelés kezdete

 

Ha több vesszőt kezd hajtani, akkor alulról felfelé, kettőt hagyjunk meg, a többit le kell törni. (célszerű egy darabig kettőt nevelni az első évben, majd amikor olyan erős, hogy karóhoz lehet kötni, akkor egyet nevelünk tovább az első évben, ha szép akkor lehetőleg az alsó vesszőt.

 

  • Figyelem

 

Első években az öregebb szőlőkhöz képest gyengébb permetszerrel permetezzünk!

 

Szentes László